четверг, 14 февраля 2013 г.

Робота за кордоном


Ви вирішили працювати за кордоном?
 Як це не гірко, але практика свідчить, що Там – набагато важче працювати і жити іноземцям, ніж про це розповідають у рекламних оголошеннях. До того ж співвідношення заробітної плати та цін (на продукти харчування, оплату житла та проїзд) в різних країнах приблизно однакове. Наприклад, у Франції мінімальна заробітна плата становить 1254 євро на місяць, а допомога по безробіттю – 400 євро, при чому квиток на метро в усі напрямки коштує більше 1 євро, а півлітрова пляшка води – 2,5.

Робоча сила з України, яка попри всі застереження їде до інших країн, дає можливість непогано заробити агенціям із працевлаштування за кордоном. Тому ці агенції розповідають „історії” про високий рівень життя, які дуже часто виявляються казками. Що стосується прагнення змінити життя на краще, воно притаманне кожній людині. І у такій ситуації кожен обирає свій шлях: слабкі люди змінюють країну проживання, а сильні – самих себе.
Якщо ж ваше рішення щодо роботи за кордоном є незмінним, тоді читайте наступні практичні поради.
У пошуках роботи за кордоном можуть допомогти молодіжні бізнес-центри, численні інформаційні дайджести (ЗМІ, реклама), вищі навчальні заклади і, звичайно ж, поради знайомих. Якщо Ви вже знайшли роботу, тоді.
Обережно. Спочатку необхідно вийти зі стану ейфорії від перспектив, про які Ви мрієте і розібратися з наступними позиціями. По-перше, звідки Ви отримали інформацію про роботу за кордоном; чи є це джерело надійним; чи влаштовують Вас умови вашої майбутньої роботи.
Особливо обережно слід підходити до такого вибору майбутнього жінкам та дівчатам. За роки незалежності України з країн СНД було вивезено 12 мільйонів жінок та дівчат віком від 12 років.
Робота за кордоном.
Від'їжджаючи, обов'язково залиште вашій родині, друзям чи родичам якомога точніші координати вашого майбутнього місця перебування (точну адресу та реквізити організації; усі можливі контактні телефони; ваше місцезнаходження – майбутню адресу проживання; координати людини, через яку ви знайшли роботу – менеджера організації, знайомого, який порадив цю роботу). Обов'язково телефонуйте додому.
Громадяни мають право займатися трудовою діяльністю у період тимчасового перебування за кордоном, якщо вона не суперечить чинному законодавству України і країни перебування. Інтереси громадян України, які тимчасово працюють за кордоном, захищаються угодами, що укладаються між Україною та іншими державами (ст. 10 Закону України "Про зайнятість населення").
Відповідно до Закону України "Про зайнятість населення", комерційні бюро, агентства та інші організації можуть здійснювати діяльність, пов'язану із сприянням працевлаштуванню за кордоном, лише за наявності відповідного дозволу, виданого Державним центром зайнятості Міністерства праці України (п. 6 ст. 18 Закону України "Про зайнятість населення");
Також ця діяльність може здійснюватися:
  • суб'єктами господарської діяльності України, які уклали договори із закордонними суб'єктами господарської діяльності на виконання певного обсягу робіт або послуг на території іноземної держави (надалі – підприємства України, які уклали договір підряду з закордонним підприємством);
  • органами служби зайнятості.
Якщо Ви захотіли все ж таки отримати роботу  за кордоном:
  1. Переконайтеся, що фірма-посередник, яка пропонує Вам роботу, має ліцензію на працевлаштування українських громадян за кордоном, отриману у Міністерстві праці та соціальної політики України.
  2. Майте на увазі, що законодавством України заборонено стягувати попередню плату за послуги з посередництва до остаточного укладання Вами трудового договору з іноземним роботодавцем.
  3. Поцікавтеся в місцевому Центрі зайнятості, чи є у фірми позитивний досвід працевлаштування українських громадян за кордоном.
  4. Вимагайте оформлення спеціальної робочої візи – туристична та гостьова візи не дають права на роботу.
  5. Підписання контракту є обов'язковою умовою працевлаштування. Контракт підписується у 2 примірниках (для кожної із сторін).
Контракт та інші документи, складені іноземною мовою, повинні бути перекладені на українську мову та нотаріально засвідчені.
У контракті з іноземним роботодавцем повинна міститися найбільш повна інформація щодо професійних вимог до працівника, характеру роботи, тривалості робочого дня, вихідних днів, умов праці, її оплати та проживання на території країни працевлаштування, соціального захисту, (зокрема страхування), терміну дії, умов розірвання контракту, порядку покриття транспортних витрат, повної назви та адреси роботодавця.
Уникайте підписання контракту, що має умови: "та інші види робіт", " всі види робіт на вимогу роботодавця".
Зареєструйтесь відразу після прибуття у посольстві України в державі, де Ви будете працювати – інформація про Ваше перебування допоможе дипломатичним представникам України захистити Ваші інтереси у разі необхідності.

Слід пам’ятати про можливі негативні наслідки нелегальної міграції за кордон:
  • ризик опинитися на нелегальній роботі: замість прибутку – ув’язнення, депортація, штрафи;
  • потрапити до тенет злочинців – торгівців людьми, які пропонують своїм майбутнім жертвам винятково привабливі можливості працевлаштування за кордоном;
  • втрата професійної кваліфікації, оскільки витрачається час на некваліфіковану роботу;
  • морально-психологічні втрати: розрив родинних зв’язків, відсутність належного правового, соціального, медичного захисту.

В Україні діє Центр допомоги українцям за кордоном. 
Головним завданням Центру є надання правового захисту громадянам України, які працюють за кордоном, а також проведення попередньої правової та інформаційно-роз'яснювальної роботи. Робота Центру та щоденний прийом громадян здійснюється за адресою: 
м. Київ, вул. Велика Житомирська 2, 
 щоденно, крім суботи та неділі (тел. 238-16-79, 238-18-57, 
e-mail:  cons-pravo@mfa.gov.ua  ).

Комментариев нет:

Отправить комментарий